Creatieve oplossingen voor speel-, slaap-, werk- en opbergruimte


PlekjesMaker
Als PlekjesMaker ontwerp en creëer ik creatieve en efficiënte oplossingen voor speel-, slaap-, werk- en opbergruimte. Ik creëer ruimte. Een fijne Plek. Om te zijn. Een eigen droomplekje, een eigen cocon.

Puzzelen met ruimte
Als kind bouwde ik het liefste boomhutten. Mijn kinder-, tiener,- én studentenkamer waren altijd aan verandering onderhevig. Ik creëerde er steeds een fijne plek. Mijn Plek. Efficiënt met de kubieke meters, ieder hoekje goed benut. En dat is wat ik nog steeds graag doe. Te puzzelen met de ruimte, de materialen en objecten die voorhanden zijn.

Een Plekje maken
Eerder woonden we met onze twee dochters in Amsterdam. Hun gezamenlijke kamer was niet al te groot. Eerder ieni-mini. De plafonds daarentegen waren bijna 4 meter hoog. Het peuter-stapelbed voldeed eerst prima. Totdat deze voor de oudste wel erg krap werd. En dus moest er gepuzzeld worden met de kubieke meters. En het liefst voor ieder een eigen Plekje. Ik ben hé-le-maal los gegaan. En het zijn twee te gekke eigen Plekjes geworden. Dit was echt zóó leuk om te bedenken, te ontwerpen én te maken. Dit zou ik de hele dag wel willen doen. Maar ja. Wie zat dáááár nu op te wachten?! Dacht ik toen… En zo begon eigenlijk mijn verhaal als PlekjesMaker.

Inmiddels, een paar jaar verder, woon ik met mijn lieve gezin in Uitdam, een klein dorp boven Amsterdam. We hebben er ons eigen huis gebouwd, met daarin veel Plekjes verwerkt. Omdat ik hier mijn eigen werkplaats aan huis kon creëren, ontstond er de mogelijkheid om niet alleen Plekjes te ontwerpen, maar ook te maken.

MEER INFO
www.plekjesmaker.nl

INSTAGRAM

@plekjesmakerOntwerper en Maker in één


Jaren ben ik als grafisch en ruimtelijk ontwerper werkzaam geweest. Eerst bij een communicatiebureau en later als freelancer. Ik heb geen opleiding tot meubelmaker of andere vakopleiding voor maakwerk gevolgd. Het Maken ben ik gewoon gaan doén. Met bloed, zweet en slapeloze nachten. En ook wel tranen. Met vallen, opstaan. Meekijken. Afkijken. Vragen stellen. Proberen. Ik werd enorm blij van met mijn handen werken, naast mijn digitale ontwerpwerk. De balans tussen werken met hart, hoofd en handen, is voor mij een gouden combi. Die afwisseling heb ik nodig.

En een niet onbelangrijke bijkomstigheid: het helpt mij in het ontwerpproces. Ik begrijp hoe iets gemaakt en gebouwd wordt. Welke verbindingen nodig zijn. Welke eigenschappen en afmetingen de te gebruiken materialen hebben. Waar het aan moet voldoen. Wat je tegen gaat komen bij het maakproces. En ik blijf steeds leren.Need- & Nice-to-Haves


Voordat een ontwerpfase start, zorg ik dat de ontwerpvraag duidelijk is: de Need- & Nice-to-Haves. Dan inventariseer ik de afmetingen, lichtinval, looproutes, electrapunten etc. En de beperkingen van de ruimte. Deze laatste probeer ik juist vóór me te gebruiken. In plaats van dat het me belemmert in het ontwerp. Vaak ontstaan dan juist spannende, speelse en inspirerende ontwerpen.Geen getuttebel


In het ontwerp zoek ik naar de balans tussen eenvoud en efficiëntie. Een eenvoudig lijnenspel, met licht ronde vormen. Subtiel. Geen toeters en bellen. Geen getuttebel. Mijn stijl is een combinatie van speels, lief en vriendelijk, maar wel stoer en robuust. Daar waar de toeters en bellen aan bod komen: dat is de keuze om te combineren met behang en kleur. Door de eenvoud in het ontwerp, is er ruimte voor een mooi gekozen behang of kleur, dat hierin dan juist mooi tot haar recht komt.

Die combinatie maakt een Plekje speels, lief en vrolijk. Soms geeft het juist meer diepte of ruimtelijkheid. En het contrast tussen hout, kleur en behang geeft ergens juist weer een bepaalde mate van rust.
Chill & KnutselPlekje


Dit was een nis in de woonkamer die verder geen functie had. En dus was het de ultieme plek als allegaartjes-verzamelhoek. Het had een uitpuilende ronde koof. En er zat een luik dat toegankelijk moest blijven. De behoefte was een ChillPlekje voor het kleine grut, om te lezen of een filmpje te kijken. Een klein KnutselPlekje. En graag heel veel OpbergPlek voor al het rondslingerende speelgoed en knutselspul. Bij dit Chill & KnutselPlekje is Studio Ditte vogel behang gebruikt. Bekijk hier 'Voor & Na'Logeer-, Speel- & OpbergPlekje


Dit Plekje is gebouwd in een speelkelder. Er was behoefte aan heel veel OpbergPlek en een LogeerPlek, dat tevens ChillPlek kon zijn. Het is een bedstee geworden. Met rondom veel kastruimte. Onderin zou aanvankelijk OpbergPlek worden. Maar dat kan altijd nog…! Voorlopig blijft het nog even een huttenbouw-en verstop-plekje! Bij dit Plekje is vogel behang blauw gebruikt van Studio Ditte. Bekijk hier 'Voor & Na'Opberg- & WerkPlekje


Voor een tienerkamer was de vraag om OpbergPlek en een WerkPlekje te combineren. Veel plek voor boeken en knutselarij. Ieder vast wel bekend mee: papier, stiften, glitters, verf etc. Bij dit project is toekan behang van Studio Ditte gebruikt. SpeelPlekje


Een verloskundige praktijk was op zoek naar een fijn SpeelPlekje. Voor als hun cliënten in de wachtruimte zitten met jonge kinderen. Het Plekje heeft ruimte voor leesboekjes en wat speelgoed. De bankjes zijn voorzien van een klepbankje en een lade waarin het speelgoed opgeborgen kan worden. Bij dit SpeelPlekje is gebruik gemaakt van Studio Ditte vogel behang.

Als ik een Plekje oplever, laat ik huisjes achter, gemaakt van het resthout. Met een boodschap of een tekeningetje. Dat maakt het project voor mij af. Rond. Met aandacht.

Wie weet komt er binnenkort weer een Plekje voorbij met het prachtige behang van Studio Ditte!

Liefs, de PlekjesMaker
. . .
Iedereen verdient een eigen Plekje.
Gewoon.
Omdat dat belangrijk is.